POP ART - Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΕΧΝΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΜΟΔΑ

2011-01-28 07:07

 

POP ART  - H ψηφιακή τέχνη που έγινε μόδα

Στην εποχή μας οι πίνακες POP ART είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς και συνιστούν το κεντρικό στοιχείο διακόσμησης σε μοντέρνους χώρους στους οποίους οι ιδιοκτήτες τους θέλουν να προσδώσουν ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Ποια όμως είναι η ιστορία του συγκεκριμένου καλλιτεχνικού κινήματος.

Η Ποπ Αρτ αναπτύχθηκε αρχικά στη Μεγάλη Βρετανία και αργότερα στην Αμερική περί τα τέλη της δεκαετίας του '50 ως μια αντίδραση στη σοβαρότητα του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, προβάλλοντας κατά κύριο λόγο σύμβολα του καταναλωτισμού, απλά αντικείμενα που ανάγονταν σε έργα τέχνης αλλά και θέματα δανεισμένα από την κουλτούρα των κόμικς. Μια από τις σημαντικότερες ίσως επιδράσεις της Ποπ Αρτ ήταν το γεγονός πως περιόρισε τη διάκριση ανάμεσα στις έννοιες της εμπορικής και υψηλής τέχνης.

Η ονομασία Ποπ Αρτ αποδίδεται στον Βρετανό κριτικό τέχνης Lawrence Alloway, ο οποίος χρησιμοποίησε τον όρο για πρώτη φορά το 1958 αλλά καθιερώθηκε μερικά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στη δεκαετία του '60, περίοδος που η pοp Αρτ γνώρισε και την μεγαλύτερη απήχηση.

Στις αρχές της δεκαετίας του '60, η ποπ Αρτ άρχισε να αναπτύσσεται κυρίως στην Αμερική. Ως πρώτοι Ποπ Αρτ Αμερικανοί καλλιτέχνες αναγνωρίζονται οι Jasper Johns και Robert Rauschenberg, ωστόσο η προσωπικότητα του Άντι Γουόρχολ και του Ρόι Λίχτενσταϊν είναι που θα δώσουν τη μεγαλύτερη ώθηση στην Ποπ Αρτ. Αν και η Βρετανία αποτελεί τον τόπο γέννησης της Ποπ Αρτ, στην Αμερική γνωρίζει πραγματική έξαρση, γεγονός που ευνοείται και από την οικονομική ευρωστία της Αμερικής.

Κύρια χαρακτηριστικά της Ποπ Αρτ αισθητικής αποτέλεσαν ο αυθορμητισμός, η δημιουργική υπερβολή, η ανάλαφρη διάθεση, η σάτιρα, οι έντονες χρωματικές αντιθέσεις και εν γένει η απόρριψη του παραδοσιακού. Η Ποπ Αρτ υπηρέτησε την αποκαλούμενη μαζική κουλτούρα και συνδέθηκε με ένα είδος εμπορικής τέχνης που απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό. Στην ποπ αρτ τη θέση του «επικού» έλαβε το καθημερινό και το μαζικό απέκτησε ξαφνικά την ίδια σημασία με το μοναδικό. Το χάσμα που χώριζε την υψηλή από την «χαμηλή» τέχνη άρχισε να εξαφανίζεται. Τα μέσα και η διαφήμιση ήταν τα αγαπημένα θέματα των καλλιτεχνών της Pop Art.. Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια περίοδο γνωρίζει μεγάλη έξαρση στη Μεγάλη Βρετανία η Ποπ μουσική, η οποία θεωρείται συχνά αισθητικά συγγενής προς την Ποπ Αρτ. Σε αντίθεση με πολλά προγενέστερα κινήματα της μοντέρνας τέχνης, η Ποπ Αρτ επέδειξε αδιαφορία σε δύσκολα, δυσνόητα ή περισσότερο εγκεφαλικά θέματα, τα οποία για τους καλλιτέχνες του κινήματος θεωρούνταν προϊόντα μιας διάθεσης ελιτισμού. Πίνακες με αναπαραστάσεις τενεκεδένιων κουτιών γνωστού αναψυκτικού, του Έλβις Πρίσλεϊ και της Μέριλιν Μονρόε ή ακόμα θέματα δανεισμένα από τα αμερικανικά κόμιξ και τη διαφήμιση αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα της Ποπ Αρτ αισθητικής.

Αν επιθυμείτε να αποκτήσετε ένα πίνακα ποπ αρτ για να δώσετε ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα στον χώρο σας ή να μετατρέψετε ένα αγαπημένο σας πορτραίτο σε pop art για δική σας χρήση ή δώρο τότε μπορείτε να επισκεφτείτε το παρακάτω site, να δείτε την πλούσια συλλογή μας και να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει.

https://photopaint.webnode.com/pop-art-cartoons/ 

 

 

 

 

—————

Πίσω